Fantastisk off piste

Off-piste tur til La Grave 2010

Af Hans Wagner Pedersen Der var oprindelig 4 tilmeldt på turen til La Grave med bjergguiden Søren Svinth, men det viste sig at der var 2 afbud. Turen blev heldigvis gennemført med kun 2 deltager, en svensk pige, Lena, bosiddende i København og mig, så der var intensivt undervisning.

La Grave 2

La Grave er en gammel by i 1.450 m højde, den ligger på en bjergside med en gennemgående hovedvej hvor alle hoteller og butikker ligger. Vi blev indkvarteret på et gammelt hyggeligt fransk hotel ved navnet Edelweiss, som var ejet af et hollandsk par. Der var morgenbuffet og 3 retter lækker fransk aftensmad samt en lille bar hvor dagen kunne afsluttes. Til at få masseret de ømme muskler var der boblebad og sauna i kælderen.

Det kræver en del udstyr at køre off-pist, så på førstedagen fik vi lejet off-pist ski med randonnebindinger og skind. Af Søren lånte vi lavinesender, spade, sonde, klatresele samt en rygsæk hvor skiene kunne spændes fast på. Søren har en lille carevelbus som vi kørte i til Monêtier i Serre Chevalier området.

Vi startede med introduktion i udstyret og om hvordan lavinesenderen fungere. Vi tog liften til toppen, kørte væk fra pisten og ud i den let skorpede sne, hvor vi fik testet ski-kundskaberne på off-pisten. Havde en god dag med høj sol, forskellige off-pisteruter (hvor pisterne kun blev brugt når vi skulle over til lifterne). I løbet af dagen fik vi lidt introduktion til snetyper og om hvor der kan være lavinefare. Hvor der kunne være risiko for laviner kørte vi altid ned en af gangen, og holdt stor afstand når vi skulle traversere på bjergsiderne. Til aftenlæsning fik vi en artikel Søren havde skrevet om en kort introduktion til lavinelære omhandlende lavinetyper, lavinefare vurdering og sikkerhed.

På anden dagen tog vi op fra byen La Grave som kun har 2 gondoler, de går op til 3.200 m højde. Derfra kan man gå i 10 minutter eller vente på pistenbullien der kan trække en over til en slæbelift. Med slæbeliften bliver man trukket op på Glacier de la Girose til 3.550 m højde. Der kan man kører off-pist til Les 2 Alpes eller køre ned af de 2 eneste præparerede pister der er i La Grave. Man kan også krydse de gule skilte og snore sammen med 90 % af de andre skiløber, for at køre off-piste ned over gletsjeren i dyb sne. Man skal huske at køre udenom de mørke huller, hvis man ikke vil ende i en gletsjerspalte. Det er ikke uden grund at alle har klatresele på og bjegguiderne har diverse isskruer, isøkser og reb med i rygsækken.

Fra toppen og ned til byen kan der køres off-pist på bjergsider ned til ca 2.000 meters højde hvor resten af vejen ned til byen er igennem skov. Turen fra toppen og ned til byen tager 2 timer, hvis der ikke holdes for mange pauser. Der er ingen afmærkninger af ruter, så det kræver kendskab til terrænet. Hvis man køre forkert et sted kommer man til et fald på 30 m, som kræver reb og udstyr til at rapelle ned af bjergsiden, ellers er der kun helikopteren tilbage.

I terrænet ligger enkelte små hyggelige restauranter som kun får de daglige vare leveret i rygsække af skiløbere og de bruger smeltevand til alt. Der er 2 store restauranter ved liftstationerne hvor hovedparten spiser.

For at få teste kondien og randonnebindingerne kørte vi til Pelvoux, et lille område hvor det kun var lokale franskmænd. Vi startede i højt solskin fra toppen af lifterne med skind på skiene, og gik i siksak mønster op af de stejle bjergsider til en lille hylde, hvor vi holdt vores middagspause. Sad og nød udsigten og frydede os over de andre skiløbere, der var på vej op af bjerget, svedende og kæmpende med at få skiene med rundt i vendingerne.  Gik videre op af et stejlt stykke, hvor vi måtte have skiene på rygsækken, op til en bjergkam som vi fulgte helt op til et plateau med en halv meter puddersne. Vi havde derefter 500 højdemeter med lækker sne, hvor kun få havde kørt, før vi kom ned til lifterne hvor sneen var mere slidt. STA41574 Skovløb i dyb sne

Næste morgen var det snevejr med dårlig sigt, så vi prøvede at køre ud til et andet skiområde, men måtte vende om da passet var lukket. Vi kørte tilbage til et lille lavtliggende område, La Chazelet, på modsatte side af La Grave området. Der kunne køres lidt off-pist og vi trænede i lavinesøgning med lavinesender og sonde. Rygsækkene blev gravet ned med en sender, og på skift prøvede vi hvor svært det kan være at finde en rygsæk når der er flere sendere i et område. En god træning hvis det skulle gå galt en dag.

Snevejret fortsatte næste dag og pga. den dårlige sigt, tog vi op til mellemstationen med gondolen. Det var godt vi havde en bjergfører med kendskabet til terrænet, da sigten kun var ca. 50 m. Vi kørte ned igennem skovene i ½ meter puddersne med små korte sving, for ikke at ramme ind i de tætstående grantræer. Havde en masse lækre ture i den dybe sne. Vi kom forbi et sted hvor der var gået en lavine. Sneen lå hårdt sammenpakket i store frosne klumper. De folk der har prøvet at blive fanget i en lavine siger, at de ikke kan bevæge sig, det kunne vi bedre forstå, efter vi havde gået rundt oppe på lavinen.

Lena skulle hjem næste morgen og jeg skulle først med bussen kl. 16.00, så jeg hyrede Søren til en ekstra dag. Vejrmeldingen lovede godt vejr så jeg var nede og bytte skiene til de bredeste der var i butikken, 115 mm på midten. Næste morgen var der højt solskin og kø ved liften. Alle skulle op på toppen for at lave deres eget spor i den nyfaldne sne. Vi tog en masse fede lange ture på gletsjeren. På vej ned af bjerget mødet vi 2 skiløber på samme monobord, men det klarede de fint i den dybe sne. Da jeg kørte ned af en kort stejl bjergside udløstes en lille lavine, dvs. de 10 øverste centimeter sne begyndte at glide. Jeg kørte skråt ud af sneen og fik en fornemmelse for sneens kræfter. En dag med lækker sne og fedt skiløb som afslutning på turen.

Om de 2 præparerede pister i La Grave er gode ved jeg ikke, dem fik vi ikke afprøvet.

Hvis man er til off-pist skiløb og flot natur kan det anbefales at prøve, men søg for at være i god form.